Milliyetçilik

Gönderen Mammares

 Maddi ve manevi açılardan mensubu olduğu  millet ve ülkenin çıkarlarından taviz vermemek olarak tanımlanmakta milliyetçilik.Yani ben  demiyorum TDK öyle diyor.Bana soracak olursanız tartışılması gereken o kadar çok yönü var ki.

Global dünyanın  etkisiyle milliyetçilik kavramının çoğu kez lafta kaldığı bir  toplum olduk.Herkesin ağzında dolaşan bir vatan-millet  sevdası,amacını şaşırmış ne yaptığını bilmeyen ve sadece kendini milliyetçi zannedip diğer kesimleri ağır bir dille eleştiren bir güruh.Yalnızca kendisini ve etrafında bulunan şahısları milliyetçi addederek güya bu toprakların kurtarılmasında emeği geçmiş bir gazi edasında  kurulup oturduğu yerden konuşup, lafa geldiği zaman pabuç gibi bir dille ahkam kesip mahalle delikanlıları gibi caka satarak bir şeyler yapmaya çalışan bir topluluk...

  Bazı kavramların salt bir gruba, bir  topluluğa, bir cemaate indirgenmesini yanlış buluyorum.Yapılan faaliyetlerin bir çatı altında kurumsallaştırılarak yapılması, yapılanların  her zaman doğru olacağını ve yapılmış olan faaliyetlerin örnek gösterilerek  milliyetçilik budur diyerek belirli kalıplar içerisine sokmak ahmaklıktan başka bir şey olmasa gerek.Nedir sizce milliyetçilik? Tanım yapmak bile insanın canını sıkıyor çünkü bu tarz değer yargıları belirli eksenler etrafında değerlendiremeyiz.

  Her insanın değer yargıları farklı olacağında bu ve bu gibi kavramları yorumlamamız,algılamamız ve yaşantımıza uyarlamamız her zaman farklılık gösterecek ve göstermeli de.Şimdi herkes uzun uzadıya düşünüp ne kadar milliyetçi olduğunu düşünsün özellikle de onlar düşünsün.

  Milliyetçilik olgusunu istiklal marşında ayağa kalkmak ya da kalkmamak ikilemine düşürerek olayı bu kadar basit ve sıradanlaştıranları ise esefle kınıyorum.
 


2 yorum:

  1. miliyetçiliği zaten çoğu kişi anlamış değil. nedir ne değildir bilmeyen insanlar o ahkam kesip caka satanlar. faşistliği milliyetçilik olarak gören çok insan var piyasada. güzel bi konuya değinmişsin. ağzına diline sağlık.
    (ha bi de; hani noktalama kullanmıyodun lan :))

    YanıtlaSil
  2. Değinilmesi gereken konuya sıradan bir yaklaşım... Ayrıca Tdk ne lan TDK :D

    YanıtlaSil