Liderler Her Zaman Liderdir

Gönderen Mammares



  Günümüzün revaçta olan konuların birinden yani Muammer Kaddafi’den bahsetmek istiyorum.Devrik lider dediler, faşist, diktatör, zalim dediler.Tüm bunların hepsi ayrı bir muamma fakat asıl olan şu ki: Hiçbir lider bu tarz bir ölümü haketmez.
  Hiçbir lider olmasın ki kendi halkı için kendi hayatından tavizler vermiş olmasın. Bu sebeplerden dolayıdır ki bir lideri linç etmek hatta bu tarz bir ölümü ona yakıştırmak insanlık suçu olarak tarihimize geçmiş oldu maalesef. Dışardan gelen dayatmaların sonucunda ortadoğuda bir devlet daha eksildi.Irak-Libya derken sıranın kime geleceği meçhul fakat bir ülkenin veya devletin yıkılmasının yok olmasının tarih sayfalarından silinmesinin ana etkeni olarak yönetici kesmin ve teb’asının arasının açılması büyük bir engel teşkil ediyor.
  Benim görüşüm şu ki Kaddafi’nin ülkesi için mükemmel işler başarması ve bunları bir düzene oturtup bir nizam içinde sürdürmesi bir yana yerli halk ile münasebetinin az olması sebebiyle gerek ülke yönetimi gerekse insani ilişkiler bakımından sınıfta kaldı.Şunu da belirtmekte fayda görüyorum, burada gelişi-güzel bir şekilde eleştirdiğimiz üzerine yazılan çizilen bu liderlerin yapmış olduğu işlerin zerresini yapmaktan aciz birileri olarak şu dizelerde ahkam kesmek gerçekten saçma bir olgu.Liderleri yaşamış olduğu çevre koşulları ve kültürel etkenler çevresinde değerlendirmek daha sağlıklı olacaktır.Hitler’den örnek verelim aynı şekilde o da Kaddafi gibi bir diktatör mamafih Almanya’nın şu günlere gelmesinde en büyük etmen.Yönetici sınıfı ve üst düzey kadamelerin Yahudilerle sarıldığı bir Almanya’da birilerinin bir şeyler yapması gerekiyordu ve bunu Hitler denilen bir lider yaptı.O günün şartlarının gereğince hareket etmek demekle bunu kastettim aksi takdirde Almanya’da bir İsrail devleti kurulması işten bile değildi.Birçok Alman Hitler hakkında iyi duygular beslemez fakat birilerinin zor şartlarda taşın altına elini koyması lazım bunları Hitler-Kaddafi gibi liderler kan dökerek ve yahut türlü faaliyetlerle bunu başardılar.Libya halkının amaçsız bir şekilde yapmış olduğu bu saçmalıklarla kendilerini dibe vurmaya en büyük aday olarak devrik ülkelerin esame listesine adlarına kaydettirdiler.Ne diyelim her şeye rağmen Kaddafi-Hitler gibi hayatını halkına adayan(diktatör)? liderler artık zor yetişiyor.Libya için söylenecek fazla söz yok. Hoş geldin emperyalizm, hoş geldin iç savaşlar ve dahası…

0 yorum: